Risengrød og desserten "Ris a la mande" hører sammen med julen her i landet.
Her er mine forslag til at Risengrød også kan laves på andre måder og spises hele året som grød og som dessert :-)
200 g. grødris
2 dl. vand
11/4 liter mælk
lidt salt
Kog risegrynene sammen med vandet i 2 – 3 minutter.
Tilsæt mælken lidt efter lidt, så grøden når at koge op indimellem.
Bring grøden i kog under omrøring
Når grøden koger kan du vælge at pakke gryden med låg på ind i et par håndklæder og komme gryden ind under dynen i din seng og lade den koge færdig der. Det tager et par timer. Du kan f.eks. lade grøden stå i sengen, imens du er på arbejde, og så er der grød, når du kommer hjem.
Eller du kan vælge at lade grøden småkoge i ca. 45 minutter under konstant omrøring, så er grøden også færdig.
Husk at tilsætte lidt salt til sidst, det giver en bedre smag.
Eller du kan vælge at koge risengrød af halvt brune almindelige løse ris, og halvt grødris. Det giver en god grød med bid i, der mætter mere.
Eller du kan koge risengrøden på kokosmælk i stedet for almindelig mælk. Det skal være den lette kokosmælk. Så grøden ikke brænder på.
Eller koge risengrøden på rismælk eller mandelmælk i stedet for almindelig mælk.
Eller tilsætte kardemomme, kanel, lidt stødt tørret ingefær og hakkede eller hele smuttede mandler i grøden. Det giver en sød krydret grød, som også kan spises kold med f.eks. æblemos til.
Du kan også lave:
Klatkager af kold risengrød. Her blander du grøden med 1 - 2 æg, mel, vanillie og eventuelt lidt mælk til en tyk "pandekagedej", som du steger på begge sider i smør på panden, ved at sætte dejen på med en spiseske. Server det sammen med sukker eller syltetøj.
Eller du kan spise grøden kold rørt op med lidt vanille og pyntet med bær eller syltetøj
Eller bland den kolde grød med lige dele græsk yoghurt og lidt vanille og server det som dessert sammen med kirsebærsauce eller jordbærsauce.
Eller lav "Ris a la mande" med en tredie del op til lige dele flødeskum eller sojaflødeskum blandet med kold risengrød og hakkede smuttede mandler, rørsukker og vanillie, og server den med kirsebærsauce
eller i stedet for kirsebærsauce så server "Ris a la manden" med fintrevet økologisk appelsinskal i desserten og appelsinbåde og smuttede mandler ovenpå som pynt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar