Hyldebær er fulde af smag, saft og kraft - og de kan bruges
til alt muligt sundt.
Jeg ved godt at jeg er sent ude- og alligevel fandt jeg
mange modne hyldebær også i dag d. 3 november.
Tinkturen og hyldebærhostesaft har jeg dog lavet for en måned siden.
Jeg plukker hyldebærrene og kommer de bær med lidt skærm i
fryserne som jeg ikke lige skal bruge, så
er der stadig masser af vitaminer i, og det er nemt at få de frosne bær
fra skærmene.
Ca. 1 kg hyldebær
½ l vand
Evt. 3 syrlige eller sure æbler
Fjern de grove stilke, og læg bærrene i en gryde sammen med udskårede æbler i tern
eller både.
Hæld vandet over bærrene.
Kog bærrene til de brister ca. ½
time.
Si saften fra.
Frys saften ned i brugte mælkekartoner eller
lignende.
Eller kog saften op med det
samme med så meget sukker som du kan lide. Skal du opbevare saften på
flasker skal saften koges op med 2 dl. rørsukker og skylle flaskerne med atamon.
Server eventuel hyldebærsaften rygende varm i et krus fortyndet med vand og smagt til med honning eller sukker, citron og kanel.
En god drik på en kold dag.
1 liter hyldebærsaft
Rørsukker
Kanel
citronsaft
ca. 1½ spsk. kartoffelmel
evt. 1 æble skåret i både eller tern.
Topping:
3 mandler skåret i flager pr.portion
1 spsk. creme
fraiche eller skyr pr.portion
Rist mandlerne på en hed pande i 1 til 2 minutter.
Hyldebærsaften koges op sammen med æblestykkerne
Saften smages
til med sukker, citronsaft og kanel.
Rør kartoffelmel ud i en lille skål med
koldt vand og rør jævningen i suppen.
Server suppen godt varm med creme fraiche og mandelflager.
Variation:
2 kugler vanilleis pr. portion eller
Ristet havregryn: 2
dl. havregryn. 50 g. smør og 50 g. rørsukker.
Smelt smørret på en stor pande. Rist
havregrynene sprøde og gyldne med sukkeret under stadig omrøring. Hæld det til
afkøling på en tallerken.
Hyldebær
Brøndumsnaps eller vodka
Kom de skyllede hyldebær i et glas og hæld spiritussen over
så bærrene er dækkede.
Lad tinkturen stå
i køleskabet i mindst 14 dag,e inden du begynder at bruge af den.
Tinkturen kan bruges til
når du eller andre føler de er ved at blive forkølet eller få
influenca eller lignende.
Så vil det lindre at tage 1 tsk. af tinkturen 3 gange
om dagen.
Dette er ikke medicin- det er et husråd.
Da hyldebær lindrer og hæmmer
virus.
Hyldebær Hostesaft.
2 dele vand
1 del. Hyldebær
1 kanelstang eller 1 tsk. kanel
3 skiver frisk ingefær
4 hele nelliker
Rørsukker efter smag ca. 4 spsk.
Lad det hele undtaget sukkeret simre i en gryde i en halv time til 3 kvarter. Kom væsken
igennem en sigte.
Smag væsken til med sukker, den behøver ikke at være meget
sød.
Hæld væsken på glas med låg og
sæt Hyldebærhostesaften i køleskab.
Brug af hostesaften efter behov 1 spsk. pr. gang eller et lille snapseglas.
Dette er et
husråd og ikke medicin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar