Er de brød vi spiser lune store Bededagsaften dvs. dagen før
store Bededag som er en fridag.
500 g. hvedemel
Her er også fif til en hurtig version, når du vil lave dem
samme aften, som de skal bruges .
At spise varme hveder store Bededagsaften er en flere
hundrede år gammel skik. Store Bededag skulle især dengang være en arbejdsfri
bede- og bodsdag. Bagerne holdt også fri, og kunne så ikke bage brød på selve
dagen dvs. store Bededag. Derfor bagte de hveder aftenen før, som folk kunne
købe for at spise og evt. riste dagen efter på store Bededag.
12 stk.
– Jeg bruger speltmel og for sjov kalder vi det ”Speltere”
her hjemme – men årsagen er at jeg ikke tåler hvedemel særligt godt – og det
går fint at bage dem af fint speltmel... ;-)
2 spsk. rørsukker
1 tsk. salt
2 tsk. kardemomme stødt
100 g. smør
1 pk. gær- har du god tid så ½ pakke gær
3dl. lunkent vand
smør til serveringen
Bland mel, kardemomme, salt og sukker i en skål.
Skær
smørret i mindre stykker og hak det ud i melblandingen.
Rør i melet til smøret
er findelt i det.
Rør gæren ud i halvdelen af vandet og kom gærblandingen i
melet sammmen med resten af vandet.
Ælt dejen sammen til en god dej.
Har du god
tid lader du dejen hæve ½ time.
Skal hvederne være færdige hurtigst muligt, springer
du denne hævning over. Det giver en bedre krumme i bollen og en bedre smag at
lave forhævningen. Form dejen til 12 boller.
Sæt bollerne tæt i en lille
bradepande eller andet foret med bagepapir – sæt evt en mindre form eller lignende
der kan tåle at blive bagt med, ned i
formen, så bollerne kan stå tæt.
Bollerne hæver så op og får en ”firkantet”
facon.
Bollerne skal hæve til dobbel størrelse gerne inde i ovnen.
Hæld
kogende vand i et andet ildfast fad, som sættes i bunden af ovnen.
Kan du tænde
ovnen på 20 grader ca. så gør det, men ikke højere. Så hellere lade være.
Når bollerne har fået den rette størrelse,
lader du dem blive i ovnen og skru op på 200 grader og lad dem bage i ca. 25 minutter. Hold øje med at de ikke bliver for mørke -men de skal have næsten lige så lang tid som et brød, da hvederne står tæt sammen
Lad Hvederne afkøle eller server dem med det samme sammen med smør.
De kan også
afkøles og ristes i ovnen eller på brødrister senere, hvor hvederne er skåret
en gang igennem.
De kan fint bruges dagen efter ristede.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar