Hver dags Vegetarmad

Hver dags Vegetarmad.

Inspiration til meget mere grønt hver dag.
Masser af Grøntsagsmad :-D
Godt Brød, Fristende Kager, Varmende Supper, Lækre Desserter, Sunde Hovedretter og Inspirerende Sideretter.

Jeg satser på gode råvarer, så jeg ved hvad der er i maden.

Jeg satser på økologi hvor det overhovedet er muligt, da jeg ved at vores krop og energi er produkt af hvad vi spiser og hvad vi tænker! ;-)

Her handler det om masser af opskrifter på Vegetar og Veganermad - over 700 opskrifter.

torsdag den 3. maj 2012

Hveder

Er de brød vi spiser lune store Bededagsaften dvs. dagen før store Bededag som er en fridag.
Her er også fif til en hurtig version, når du vil lave dem samme aften, som de skal bruges .
At spise varme hveder store Bededagsaften er en flere hundrede år gammel skik. Store Bededag skulle især dengang være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Bagerne holdt også fri, og kunne så ikke bage brød på selve dagen dvs. store Bededag. Derfor bagte de hveder aftenen før, som folk kunne købe for at spise og evt. riste dagen efter på store Bededag.
12 stk.

500 g. hvedemel  
– Jeg bruger speltmel og for sjov kalder vi det ”Speltere” her hjemme – men årsagen er at jeg ikke tåler hvedemel særligt godt – og det går fint at bage dem af fint speltmel... ;-)
2 spsk. rørsukker
1 tsk. salt
2 tsk. kardemomme stødt
100 g. smør
1 pk. gær- har du god tid så ½ pakke gær
3dl. lunkent vand
smør til serveringen

Bland mel, kardemomme, salt og sukker i en skål. 
Skær smørret i mindre stykker og hak det ud i melblandingen. 
Rør i melet til smøret er findelt i det. 
Rør gæren ud i halvdelen af vandet og kom gærblandingen i melet sammmen med resten af vandet. 
Ælt dejen sammen til en god dej. 
Har du god tid lader du dejen hæve ½ time. 
Skal hvederne være færdige hurtigst muligt, springer du denne hævning over. Det giver en bedre krumme i bollen og en bedre smag at lave forhævningen. Form dejen til 12 boller. 
Sæt bollerne tæt i en lille bradepande eller andet foret med bagepapir – sæt evt en mindre form eller lignende der kan tåle at blive bagt med, ned  i formen, så bollerne kan stå tæt. 
Bollerne hæver så op og får en ”firkantet” facon. 
Bollerne skal hæve til dobbel størrelse gerne inde i ovnen. 
Hæld kogende vand i et andet ildfast fad, som sættes i bunden af ovnen. 
Kan du tænde ovnen på 20 grader ca. så gør det, men ikke højere. Så hellere lade være.  
Når bollerne har fået den rette størrelse, lader du dem blive i ovnen og skru op på 200 grader og lad dem bage i ca. 25 minutter. Hold øje med at de ikke bliver for mørke -men de skal have næsten lige så lang tid som et brød, da hvederne står tæt sammen 
Lad Hvederne afkøle eller server dem med det samme sammen med smør. 
De kan også afkøles og ristes i ovnen eller på brødrister senere, hvor hvederne er skåret en gang igennem. 
De kan fint bruges dagen efter ristede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar