Lyse fine boller bagt med fint speltmel
Der kan sagtens tilsættes frø, havregryn, chokolade, tørret
frugt og kerner til dejen, dog ikke mere end max 200g, og så skal der reduceres
i speltmels mængden. Du kan mærke og se på dejen hvor meget speltmel der så
skal i, for dejen skal slippe skålen efter æltning, og være blød og smidig.
Her har jeg bagt dem kun med fint speltmel
ca. 10 stk.
1 dl æblesaft, most eller juice
1 dl plantemælk eller anden form for mælk
1 dl. kogende vand
½ pk gær – 25 gram
2 tsk. salt
1 spsk. Ahornsirup, honning eller andet sødestof
2 spsk. Rapsolie eller andet fedtstof
1 tsk. kardemomme – kan udelades
Ca. 550 g fint sigtet speltmel
I en stor skål kommes gær, salt, sødestof og kardemomme.
Æblesaft, plantemælk og vand blandes i en mindre skål, så
væsken er blandet og lidt lunken. Væsken hældes op i gærblandingen.
Olie tilsættes.
Halvdelen af melet hældes i fadet og æltes med de andre
ingredienser, Derefter tilsættes det meste af melet og æltes godt. Dejen kan ikke æltes på maskine, da speltmel
har en anden struktur end hvedemel, så spelt, tåler ikke at blive æltet hårdt i
mange minutter. Speltmel skal æltes godt i hånden i stedet.
Der æltes og tilsættes det sidste mel, indtil dejen er
er blød og slipper skålen.
Dejen sættes
til hævning i skålen i 45 minutter, med et viskestykke over, for ikke at få
træk.
Dejen er hævet efter de 3 kvarter og så æltes den kort sammen igen., dvs. luften æltes ud af dejen
Derefter formes dejen
til 10 boller der sættes på en bageplade evt. med bagepapir under.
Bollerne hæver ca. 20 minutter med viskestykke over. Ovnen
varmes op imens til 210 grader.
Bollerne bages 10 – 12 minutter til de er lysebrune på
toppen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar