Et rugbrød med en god fast krumme, og mild i smagen så børn også kan lide det.
Start eventuelt i dag fredag med surdejen, og bag brødet enten
lørdag eller søndag – så har du et godt brød til hverdagene i næste uge.
et brød
Surdej:
1/3 pakke gær – ca. 15 gram
2 dl. vand
100 g. rugmel
Rugbrød:
100 g. hørfrø
125 g. knækket rugkerner
5 dl. vand
100 g. solsikkefrø og eller græskarkerner
En håndfuld friske lysegrønne hakkede brændenældetopskud
eller 1 - 2 spsk. tørrede brændenælder – kan udelades
2 tsk. salt
½ spsk. spidskommen frø eller fennikelfrø – kan udelades
1 spsk. Sirup / honning
250 g. rugmel
ca. 200 g. fint speltmel eller hvedemel
1 spsk. olie
1 spsk. vand
Rør gær, vand og mel sammen til surdejen.
Lad skålen stå i 1 - 2 døgn på køkkenbordet tildækket.
Smagen bliver lidt stærkere i brødet ved at lade surdejen hæve i 2 døgn.
Efter 1 - 2 døgn: Rør hørfrø, knækket rug og vand i surdejen
og lad det stå i 2 timer.
Tilsæt salt, sirup/ honning, solsikkefrø, brændenælde og rugmel, og rør dejen godt
rundt.
Kom speltmel i dejen lidt efter lidt, og ælt godt til.
Dejen skal stadig være klæg og svær at ælte.
Kom dejen i en smurt eller bagepapir beklædt rugbrødsform og glat overfladen.
Lad brødet hæve i 3 timer.
Bland olie og vand, og pensle brødet med denne blanding.
Prik overfladen af brøddejen med en gaffel.
Sæt brødet ind i en opvarmet ovn ved 180 grader luftvarme og almindelig ovn 200 grader i 45
minutter.
Afkøl brødet, og kom et viskestykke omkring.
Skær først af brødet næste dag.
Jeg kommer brændenælder i mit rugbrød, da de er rig på
A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og har et højt indhold af
protein. Jeg kommer også tit tørret brændenælde i mine boller og andet bagværk, Her dog kun en stor teske fuld, da det ellers kan smages, når det er lyst brød.
Variation:
Tilsæt 5 spsk. hakkede mandler til dejen.
Eller kom 100 g havremel – blendet havregryn - i rugbrødsdejen i stedet for halvdelen af speltmelet.
Eller kom 100g mere rugmel i og dermed 100g mindre speltmel
Eller kom 2 dl øl i og dermed 2 dl. mindre vand - det giver en god smag
Tilsæt 5 spsk. hakkede mandler til dejen.
Eller kom 100 g havremel – blendet havregryn - i rugbrødsdejen i stedet for halvdelen af speltmelet.
Eller kom 100g mere rugmel i og dermed 100g mindre speltmel
Eller kom 2 dl øl i og dermed 2 dl. mindre vand - det giver en god smag
Mulighederne er mange ;-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar