Hver dags Vegetarmad

Hver dags Vegetarmad.

Inspiration til meget mere grønt hver dag.
Masser af Grøntsagsmad :-D
Godt Brød, Fristende Kager, Varmende Supper, Lækre Desserter, Sunde Hovedretter og Inspirerende Sideretter.

Jeg satser på gode råvarer, så jeg ved hvad der er i maden.

Jeg satser på økologi hvor det overhovedet er muligt, da jeg ved at vores krop og energi er produkt af hvad vi spiser og hvad vi tænker! ;-)

Her handler det om masser af opskrifter på Vegetar og Veganermad - over 700 opskrifter.

fredag den 26. juli 2013

Avocado, appelsin salat

Meget lækker salat med en fantastisk god appelsindressing.
2 - 3 personer
1½ dl. frisk appelsin saft eller juice
1 lille løg, finthakket
2 spsk.  æble cider eddike
salt - peber
evt.lidt chili
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 avocadoer i skiver
1 appelsin skrællet, skåret ud i mindre stykker
1 håndfuld blandet Salat 
1 håndfuld spidskål strimlet
½ håndfuld friske mynteblade
100 g. fetaost smuldret eller i tern

Kom appelsin juicen i en lille gryde, og lad det stå og småkoge ind til omkring 2 - 3 spsk. appelsinsirup. 
Det tager  ca. 6- 7 minutter. 
Lad appelsinsiruppen afkøle.
Pisk løg, eddike, appelsinsirup og eventuelt lidt chili sammen. 
Smag til med salt og peber. 
Pisk olien i dressingen .
Kom avocado, appelsinstykker, salat, kål, mynte i en stor skål. 
Vend dressingen i salaten.  
Drys fetaover salaten.
Server ;-)


torsdag den 25. juli 2013

Hybenmarmelade.

Så er det ved at være tid til at plukke de smukke orangerøde hyben og lave marmelade. 
Du kan komme hyben i fryseren efter at de er skyllet, skåret og kernerne er taget ud, til senere brug.

1 liter orangerøde hyben
½ appelsin
1 økologisk æble
skal og saft fra 1 økologisk citron
ca. 7 dl  vand
700 g. rørsukker
Rengjorte sylteglas til marmeladen

Rens og vask  hyben godt i koldt vand
Skær stilk og blomst fra. 
Del hybene med en skarp kniv. 
Skrab kernerne ud med en lille kniv, eller en teske.  
Hak hybene.
Skræl appelsinen og skær appelsinbådene i mindre stykker. 
Gem appelsinkerner. 
Er det en økologisk appelsin du bruger så hak appelsinskrællen i mindre stykker og brug den til marmeladen. 
Skræl æblet og kom æbleskrællen og skrog sammen med appelsinkernerne.  Hak æblet eller riv det groft.
Kom Hyben, æble og appelsin i en gryde sammen med citronskal og citronsaft og evt. appelsinskræl.  
Hæld vand i gryden. 
Lad hybene m.m. koge i ½ time med næsten dækket låg.
Appelsinkerner, æbleskræl og skrog kommes i en lille gryde med vand der lige dækker.  
Kog det indtil væsken er næsten kogt væk -så der er ½ - 1 dl tilbage som er fyldt med pektin der hjælper marmeladen med at tykne - sæt det til side. 
Der er pektin i citrusfrugterne og æblet, derfor er det godt at komme med i hybenmarmeladen, og så giver det sammen med hybene en rigtig god smag.  
Steriliser glassene med kogene vand, ved at koge glassene op i en gryde med vand. Glassene kan springe hvis du bare hælder kogenede vand på dem.  
Hæld lidt spiritus eller atamon i glassene og det inderste af lågene og drej det rund på siderne for at sterilisere.
Kom væsken fra æbleskræl m.m. i marmeladen.
Kom sukkeret i hybenmarmeladen. Rør rundt. 
Lad marmeladen koge op igen i 10 minutter.  
Hvis du ønsker at der kommer konserveringsmiddel i marmeladen, så rør det med lidt sukker og se anvisningerne på pakken, og kom konserveringsmiddel i marmeladen og rør rundt.  
Kom marmeladen på glassene og luk glassene med lågene.


tirsdag den 23. juli 2013

Nødde eller Mandel smørecreme

”Nutella uden sukker”
et "syltetøjsglas fuld"

200 g. Hasselnødder eller Mandler.
1½ - 2 tsk vanille
20 dadler uden sten eller 16 tsk. birkesød eller ca. 3 tsk. pulveriseret stevia
1 dl. rå kakaopulver uden sukker
et nip salt
1 - 1½ dl mandelmælk eller soyamælk alt efter hvor flydende du vil have cremen.


Rist hasselnødder på en bageplade i 10-15 minutter 
eller er det mandler du bruger, så smut mandlerne - tag skallen af ved at overhælde mandlerne med kogende vand, og lad dem stå i 5 minutter - så er skindet til at få af.
Gnid det skal af hasselnødderne du kan få af i et viskestykke, når de er kommet ud af ovnen.
Kom nødder eller mandler i en foodprocessor. 
Blend til nødderne er en masse.  
Kom kakao, vanille, salt og sødestof eller hakkede dadler i foodprocessoren. Blend igen.  
Kom mandelmælk eller soyamælk i og blend til en næsten glat nøddecreme. Smag cremen til. 
Opbevar cremen i et lukket glas i køleskabet.

Variation - kom ren appelsinsaft i cremen i stedet for noget af mandelmælken.

mandag den 22. juli 2013

Frugt - nødde brød

Lækkert til kaffen ;-)
Skæres i skiver ca. 12 - 14 stk
225g. spelt eller hvedemel
1/2 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 æg
1 tsk. vanille 
60 g. rørsukker
225 g. fint hakkede eller blendede nødder -mandler, valnødder og eller hasselnødder
225 g. fint hakkede gerne blendet tørrede frugt som dadler og eller figner
225g. finthakkede eller blendede tørrede abrikoser
50 g. mørk chokolade fintrevet

Bland mel, salt, bagepulver i en skål. Rør vanille og sukker sammen. 
Pisk æg sammen med vanillesukker.

Tilsæt hakket dadler og nødder i mel blandingen  
Rør mel blandingen sammen med æggeblandingen. 
Kom halvdelen af dejen på et bagepapir, og bred det ud med hænderne til det er 1 cm. Tykt.  
Smør de hakkede abrikoser ud over dejen i et lag. 
Kom den anden halvdel af dejen ud over abrikosmosen. 
Bag Frugt-nødde brødet ved 180 grader i ca. 20 minutter. 
Til Brødet er lysebrunt.  
Drys det fint revet chokolade over det lune brød og lad brødet afkøle. 
Brødet holder sig bedst indpakket i køleskabet.  

torsdag den 18. juli 2013

Jordbær sommer salat.

Lækker salat som tilbehør eller som frokostsalat
med brød til.
2 - 3 personer
1 babysalat hoved  
en håndfuld rucola salatblade eller lysegrønne mælkebøtteblade
250 g. jordbær,  skåret i kvarte eller halve
1 eller 2 avocado i tern  
50 g. smuldret  feta eller gorgonzola
12 snittede mandler, ristet
½ lille rødløg eller ¼ alm løg, i tynde skiver

Dressing
2 spsk.olivenolie
2 spsk. balsamico eller æble cider eddike
1 spsk. honning
1 spsk. birkes frø eller Nigella frø eller sesamfrø
½ tsk. sennep
salt og peber

Bland alle ingredienserne til salaten

Pisk dressingen sammen og smag den til. 
Hæld dressingen over salaten. 
Server. 

onsdag den 17. juli 2013

Blomkål pizza bund med topping

Det er pizza uden mel med blomkål i stedet for, det er en sundere pizza, og det smager super godt.
1 - 2 personer
2½ dl  blomkåls ris
2½ dl.  revet ost
1 æg, pisket sammen
1 tsk. tørret oregano
1/2 tsk knust hvidløg
1/2 tsk salt
olivenolie
Topping:
½ ds.tomatpure økologisk
½ stort løg hakket
½ peberfrugt rød hakket
5 champignon i skiver
evt. 8 Oliven
½ håndfuld basilikum frisk- hakket
2 tomater i både
1 tsk. oregano
salt - peber
evt. 3 store skiver ost  

Blomkål ris:
Tag 1 stort hoved af frisk blomkål, fjerne stængler og blade,  og del blomkålen i mindre buketter. 
Kom buketterne ned i en gryde og kom kogende vand over. 
Lad vandet komme op at koge under låg og kog blomkålen i 3 minutter. 
Hæld vandet helt fra ved at komme blomkålen i en sigte.  
Kom blomkålen i en foodprocesser eller blend blomkåls buketterne ganske kort, så den stadig ligner kogte ris.
Et stort hoved giver ca. ¾ l blomkålsris -nok til 4 pizzaer-  eller som ris til en sammenkogt ret en anden dag. 
Blomkålsrisen kan holde sig i køleskabet i ca. 6 dage
Blomkåls Ris

Pizzabund:  Tænd ovnen på 200 grader.  
Læg bagepapir på en bageplade.
Rør 2½ dl blomkåls ris sammen  æg og den revne ost - gerne mozarella. 
Tilføj oregano, knust hvidløg og lidt salt. 
Kom blomkålsmassen på bagepairet og form en pizzabund med hænderne.  Smør bunden med lidt olivenolie -det gør den brun ved bagningen. 
Bunden bages  i 15 minutter til den er lidt lysebrun. 
Imens laver du pizzatoppingen som skal svitses på en pande, da pizzaen med topping kun skal bage 5 minutter. 



Topping: Svits løg i olivenolie og kom peberfrugt ved og derefter de skivede champignon. 
Lad det svitse i 7 minutter. 
Tag fra varmen.  
Når bunden er bagt tag den ud af ovnen og smør tomatpure ud over bunden derefter drys med oregano. 
Fordel det svitsede løg, champignon og peber ud over bunden og pynt med tomatbåde, hakket basilikum og oliven. 
Drys med lidt salt og peber. 
Kom eventuel ost i skiver på til sidst. 
Pizzaen bages i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter så osten lige er smeltet.  
Server ;-)


torsdag den 11. juli 2013

Jordbær med Mandelcreme

En creme fyldt med lækre  mandler der knaser, kan selvfølgelig også bruges til anden frugt eller desserter.
ca. 4 personer
½ kg. friske jordbær, skylles godt og fjernet blomst
80 g. hakkede mandler
2 dl. mælk, mandelmælk eller soyamælk
2 dl. piskefløde eller soyafløde
60 g. rørsukker
4 æggeblommer
1 tsk. vanille
eventuelt 1 spsk. maizenamel og 2 spsk. mælk
Pynt: Jordbærmynteblade eller citronmelisseblade

Kom de hakkede mandler i en gryde og rist dem i ca. 3 minutter under omrøring.

Kom mælk, fløde, sukker, vanille og æggeblommer i gryden og kog blandingen op under piskning. 
Lad cremen tykne uden at den koger helt op. 
Vil cremen ikke tykne nok, så tilsæt maizenamel rørt op i mælken. 
Tag gryden fra varmen og hæld cremen op i en mindre skål til lettere afkøling. Server Jordbærrene overhældt med cremen.
Pynt med jorbærmynte eller citronmelisse blade

onsdag den 10. juli 2013

Cremet Tomat-basilikum suppe

Lækker suppe også på en god sommerdag ;-)
2 personer
2 fed hvidløg hakket fint
1 lille løg hakket
1 dåse hakkede tomater eller 8 store røde tomater
1 spsk. olivenolie
2 ½dl. vand
2 tsk. grøntsagsboullion pulver
1 spsk. oregano
Et nip cayennepeber
3 spsk. skyllede røde linser
eventuelt en rest - 4 spsk. kogte kikærter
eventuelt en rest majskerner eller 3 spsk.  frosne majs 
Salt, peber
1½ dl. kokosmælk eller ½ stor dåse god kokosmælk
En potte frisk Basilikum
Pynt: friske basilikum blade

Svits løg og hvidløg i olien i 2 minutter. 
Tilsæt tomater, vand og boullion pulver. 
Kom oregano, cayennepeber og de skyllede linser i suppen. 
Lad suppen koge 15 minutter. 
Tilsæt eventuelt kikærter og majs. 
Tilsæt kokosmælk. 
Lad suppen koge op i 5 minutter. 
Kom det meste af den friske basilikum i suppen og la den koge med i 2 - 3 minutter. 
Smag suppen til med salt og peber. 
Server suppen med hakket friske basilikumblade. 

Variation: Server suppen med rosiner eller tranebær og tilsæt 1 tsk. kanel til suppen som krydderi

tirsdag den 9. juli 2013

Frugt yoghurt med dadlekaramel og knas

Det her er bare så lækkert ...
Som morgenmad eller sund dessert - det eneste sukker der er, er den søde smag fra dadlerne :-D
3 portioner
1 stor moden banan eller friske jordbær, hindbær eller et godt æble skåret i tynde skiver
3 dl. græsk yoghurt eller Skyr eller  hjemmelavet soya yoghurt uden sukker
1 tsk. vanille korn/ ekstrakt
Granola ca. 9 spsk. - Det er havregryn og mandler blandet - se opskrift - eller brug en god musli
3 spsk. daddel karamel - se opskrift
Pynt:  3 snittede mandler

Daddel karamel:
100 g udstenede, hakkede dadler 
1½ dl. mælk/ soyamælk eller mandelmælk
1/2 tsk.  vanille korn/ekstrakt
et nip salt
Kom det hele til dadelkaramellen i en blender, og blend massen glat. 
Hæld det i en lille gryde og varm det op under omrøring. 
Lad massen blive tyk over varmen. 
Tag karamellen fra varmen, og hæld det i en lille skål til afkøling

Granola:
50 g. mandler hakket
100 g. havregryn
Rist havregryn og mandler, under omrøring på en pande i ca. 5 minutter.  
Kom granolaen i en skål til afkøling.

Anretning:
Skær banan eller anden frugt i skiver. 
Rør yoghurt og vanille sammen.  
I 3 glas anrettes først 2 tsk. granola, derefter lidt frugt og så 1 tsk. daddelkaramel og til sidst 2 spsk. vanilleyoghurt og dette gentages - til glassene er fyldt. 
Pynt med frugt, karamel, granola og snittet mandler. 
Server ;-)


mandag den 8. juli 2013

Avokado sandwich med valnødder

Lækkert til frokost ;-)
1 person
1 avokado moset uden skal og sten
5 valnødder hakkede
citronsaft ca. 2 tsk.
1 tsk. olivenolie
salt -peber
2 hjertesalatblade uden midter ribbe hakket, eller anden bitter salat
eventuelt et par lysegrønne mælkebøtteblade hakkede
2 skiver rugbrød eller sandwich brød

Mos avokadoen sammen med salt - peber , olie og citronsaft. 
Rør valnødder og salat i mosen. 
Smag til. 
Smør avokadomosen ud på et stykke brød og læg et andet stykke brød ovenpå. 
Skær sandwichen over.

Server;-)

søndag den 7. juli 2013

Grillet Gedeost med salat

Virkelig lækker frokostret eller let hovedmåltid eventuelt som tilbehør.
1 person:
100 g. salat blandet evt. iblandet lysegrønne små mælkebøtteblade
90 g. gedeost skåret i skiver
4 - 5 dadler skåret i skiver uden sten
20 g. valnødder eller mandler hakkede
1 tomat i tynde både
1 stk. agurk snittet i tynde både
5 -6 basilikumblade friske
Purløg et par stilke
4 - 5 rosenblade usprøjtede
Dressing:
¼ lille løg hakket
½ fed hvidløg presset
1 tsk. sennep
½ tsk balsamicoeddike
1 spsk olivenolie
Salt - peber
¼ tsk flydende honning eller rørsukker
Lidt vand
Tilbehør: 
Brød


Skyl salat og det grønne.
Hak salaten groft. 
Fordel salatblade, mælkebøtteblade, agurkeskiver, tomatskiver, dadelskiver. hakkede nødder og basilikumblade på tallerkenen. 
Pisk dressing sammen af finthakket løg, presset hvidløg, honning, balsamicoeddike, sennep, olivenolie, salt og peber. 
Tilsæt lidt vand så dressingen er flydende og tyk. 
Fordel dressingen over salaten.  
Læg rosenbladende på tallekenen. 
Kom gedeosten på gril eller under grillen i ovnen, og lad osten blive varm og gylden. 
Læg den varme gedeost på salaten og pynt med purløg. 
Server ost og salat sammen med brød